Een lichtplan ontwerpen

De sfeer in huis wordt voor een groot deel bepaald door de objecten, kleuren en materialen. Verlichting speelt een essentiële rol bij de beleving hiervan, evenals hoe ruimtes worden ervaren. Matig toegepaste verlichting laat een mooie vloer nog steeds eruitzien als een flets geheel. Hoe zorg je er dan wel voor
dat je juiste verlichting kiest en goed toepast in je huis?

 1. Bepaal de gewenste lichtsferen in afzonderlijke vertrekken
 2. Stel vast welke typen verlichting er in vertrekken gebruikt moeten worden
 3. Deel de vertrekken in en kies de juiste lichtbronnen met lampen om de gewenste lichtsfeer te
  bereiken

1. Bepaal de gewenste sferen

Probeer allereerst erachter te komen welke sfeer je wilt creëren in de verschillende vertrekken van je huis voordat je lampen [armaturen] en lichtbronnen kiest. Calex heeft al wat werk voor je verricht en heeft zes lichtsferen gecreëerd. Het bevat achtergrondinformatie en een selectie van lichtbronnen die
hierbij passen. Je kunt dit als basis gebruiken om zelf lichtsferen te bepalen. Een goed hulpmiddel hierbij is het maken van een zogeheten moodboard. Dit is een collage met afbeeldingen die een sfeer of uitstraling laten zien.

De afbeeldingen die je kiest voor de moodboard hebben allemaal iets wat je aanspreekt. Dat hoeft niet altijd concreet een bepaalde inrichting of object te zijn. Soms is het lastig om in woorden uit te leggen wat je aandacht heeft getrokken, in dat geval zegt een beeld meer dan duizend woorden. Tijdens het zoeken van afbeeldingen kom je er ook achter wat je niet aanspreekt. Ook dit is waardevol, je komt er per slot van rekening achter welke sfeer of welk lichtbeeld je wilt vermijden. Hou dit in je achterhoofd!

Enkele tips bij het maken van een moodboard:

 • Geschikte beelden zijn te vinden in verschillende bronnen, zowel op het web als in magazines
  of folders.
 • Er zijn tal van interieurbladen bij de boekhandel of in de supermarkt met beelden die aansluiten
  bij jou stijl.
 • Schrijf wat steekwoorden op voordat je online naar afbeeldingen gaat zoeken; ‘gezellig feestje’,
  ‘appartement’, ‘zomeravond’ om maar wat te noemen.
 • Pinterest is een goede online bron voor inspirerende foto’s.
 • Zoek niet door tot je het perfecte plaatje hebt gevonden; sla de afbeelding ook op als de
  inrichting erop niet jouw stijl is maar de sfeer wel aanspreekt
 • Probeer ook afbeeldingen te vinden waarbij de verlichting aan is, niet alleen foto’s van een
  dagsituatie.
 • Zorg dat je liever teveel dan te weinig afbeeldingen hebt om uit te kiezen voor je moodboard.

Als je eenmaal een selectie hebt gemaakt, zet de afbeeldingen bij elkaar op een vel of in een bestand. Het resultaat is een overzicht met sfeerbeelden die bij jou en je interieur passen.

 

2. Stel vast welke typen verlichting er in vertrekken gebruikt moeten worden

In een interieur wordt een lichtsfeer bereikt door typen verlichting met elkaar te combineren. Zie het als een taart opbouwen, vanaf de bodem tot de garnering erbovenop. Er zijn grofweg drie typen verlichting te onderscheiden:

 • Functioneel Algemene verlichting die de ruimte diffuus verlichten. Denk aan een plafonnière of een
  hanglamp met een of meerdere peertjes.
 • Ondersteunend Gerichte verlichting die helpen bij het uitvoeren van taken. Een voorbeeld is een leeslamp of verlichting bij een spiegel in de badkamer.
 • Decoratief Verlichting om decoratieve elementen in huis te verlichten. Spotjes voor een schilderij of een tafellamp op een dressoir zijn hier goede voorbeelden van.

Je kunt bij de lichtsferen van Calex en op je gemaakte moodboard proberen deze typen verlichting te vinden. Wellicht heb je één of meerdere afbeeldingen waarop verschillende typen verlichting worden toegepast. Welke typen worden gebruikt in bijvoorbeeld de woonkamers op je moodboard, of in de
slaapkamer?

Het resultaat van deze stap is dat je een idee hebt welke typen verlichting in jouw ruimtes aanwezig moeten zijn om je beoogde lichtsfeer te bereiken.

3. Deel de ruimte in en kies lichtbronnen voor de gewenste sfeer

Deel een vertrek in aan de hand van welke activiteit er zich afspeelt. In een woonkamer is er een zithoek met bankstellen, maar wellicht bevindt de eettafel zich in dezelfde ruimte. Je kunt nu lampen kiezen die zowel bij je interieur passen als geschikt zijn voor de benodigde lichtbron. Als je al lampen hebt, kun je alsnog op basis van de fitting de juiste lichtbron kiezen. Verplaats desgewenst – en indien mogelijk – de lamp om het lichteffect van de lichtbron maximaal te benutten. Ook nu kun je ter inspiratie weer kijken naar de lichtsferen van Calex en je moodboard.

Het resultaat is een lichtplan waarin ieder vertrek voorzien is van de juiste lichtbronnen om de gewenste lichtsfeer te bereiken.

Vergelijk Producten